בתום דיון סוער אישרה היום ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית, לפיה כבר החל ממשכורת חודש דצמבר 2017 (אשר תשולם בינואר 2018) יעלה שכר המינימום מ- 5,000 שקלים בחודש ל- 5,300 שקלים. שכר המינימום לשעה יעלה מ-26.9 שקלים ל- 28.5, ושכר המינימום היומי יעלה מ- 231 ל- 245 שקלים. זאת בעקבות הסכמות בין ההסתדרות לארגוני המעסיקים ובאישור משרד האוצר. לפי הערכת משרד האוצר, עלות המהלך היא בין 400 ל-500 מיליון שקלים בשנה.
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר בדיון: "זהו צעד משמעותי ונפלא. להעלאת שכר המינימום יש השפעה גדולה על היחלצות ממצבי עוני, והוא מהווה בסיס לתוספות ותנאים נלווים לעובד. נכבד את הגר הגר בתוכנו, וגם שכרם של העובדים הזרים יעלה. צעד זה יאפשר הוצאה של אוכלוסיות נוספות מקו העוני, ונתקרב עוד יותר לממוצע ה-OECD". ח"כ אלאלוף הודה לממשלה ולשר האוצר בפרט, ליו"ר ההסתדרות וליו"ר התאחדות התעשיינים על פעילותם ותמיכתם במהלך.
חברי הכנסת אילן גילאון (מרצ), דב חנין ומסעוד גנאים (הרשימה המשותפת) ומיכאל מלכיאלי (ש"ס), שנכחו בדיון הביעו תמיכה במהלך. ח"כ חנין קרא להחיל שכר מינימום גם על נכים וקשישים.
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, אמר: "זהו יום מרגש. אנחנו משלימים העלאה של 1,000 שקלים בתקופה קצרה, כמעט רבע מהשכר. זה משנה את מפת אי השוויון, אנחנו עושים כאן צדק חלוקתי היסטורי. העלאת שכר המינימום משפיעה על כ-800 אלף משפחות, כמעט רבע מהשכירים. הוספנו לתא המשפחתי בתקופת אינפלציה שלילית בין אלף לאלפיים שקלים (אם שני בני הזוג עובדים). כששכר המינימום עולה, עולות גם המשכורות הקרובות אליו וכך עולה השכר החציוני והשכר הממוצע למשק".
זוהי הפעימה הרביעית של העלאת שכר המינימום מאז חודש אפריל 2015. לפי דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, הפעימה הקודמת, בה עלה שכר המינימום ל- 5,000 שקלים, היתה צפויה לגרום ל- 1.7% מהמשפחות בישראל לעלות מעל לקו העוני ולהפחית ב-3.1% את חומרת העוני.
לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי, בשנת 2015 השתכרו כ-660 אלף מהעובדים השכירים (כ-24% מהם) שכר מינימום או למטה מכך. מבין העצמאים, 36% (כ-91 אלף) השתכרו שכר מינימום או פחות ממנו.
באדיבות קול ברמה