חברת החשמל מסרבת להתייעל, ואת התוצאה חשים כולנו. היום נחשף שהאזרחים משלמים עוד מיליארד שקל בשנה בשל התנהלותה של החברה. מצגת שהגישה רשות החשמל לוועדת יוגב שתפקידה להמליץ למדינה על מתווה לשינויים מבניים במשק החשמל חשפה: ממצאים חמורים, מנהליה של חברת החשמל הודו כבר לפני עשור כי בחברה יש 2,500 עובדים עודפים מהנצרך, ומינוף החברה לא השתנה מ-1999, אלא נוצל להכפלת קופת הפנסיה. במצגת נטען כי קריסתה הפיננסית של חברת החשמל במהלך העשור האחרון נגרמה כתוצאה מהפרשות מופרזות של 13 מיליארד שקל מכספי הציבור לקופת הפנסיה עבור עובדיה, וכתוצאה מרישום חשבונאי מנופח שהביא לגידול של כ-10 מיליארד שקל בהתחייבויות הפנסיוניות. אולם, על אף התחייבויותיה החוזרות ונשנות, החברה לא פעלה מאומה, כשעלות חוסר ההתייעלות בחברה, כאמור, מוערכת בכמעט מיליארד שקל מדי שנה, משך העשור האחרון.
גרף שהציגה רשות החשמל במצגת, תיעד כיצד על אף תחושת המשבר של השנים האחרונות, החברה שומרת מאז 1999 על רמת מינוף יציבה יחסית, סביב 80%. למרות שהיקף הכספים בקופת הגמל המרכזית של עובדיה, הוכפל באותו הזמן מ-13 מיליארד שקל ל-25.5 מיליארד שקל. "אילולא הגידול בהתחייבות לפנסיה היה נרשם שיפור במצבה של חברת החשמל" טוענים ברשות החשמל.
הסיבה לניפוח זה של ההתחייבויות הפנסיוניות, כפי שנחשף בשנים האחרונות ב-TheMarker ובדו"חות מבקר המדינה, נגרמה לאחר החלטת החברה להוסיף להסדר פנסיה צוברת גם את עובדי דור ב' בחברה, וזאת ללא אישור ממשלה, כמו כן פתחה החברה חשבון נאמנות סודי שלתוכו הזרימה החברה במשך עשור כ-2 מיליארד שקל, שלא כדין.
עוד עולה בטענות כנגד החברה, שפעלה לניפוח "מלאכותי" של ההתחייבויות הפנסיוניות באמצעות הנחות מופרזות לגידול השנתי בגמלה (2%). אלה בוטלו ב-2009 ובעקבות הוראת רשות ניירות ערך, ונאלצה החברה לתקן רטרואקטיבית את דו"חותיה הכספיים ולמחוק 8.8 מיליארד שקל מהמחויבות הפנסיונית.
ההתייעלות שרשות החשמל ביקשה מהחברה להפעיל ונענתה בסירוב: להוון את המחויבות לפי ריבית אג"ח קונצרניות, שיביא להפחתה מידית של 6-5 מיליארד שקל ברישום החשבונאי של המחויבות. זאת משום שלפני שנתיים, באמצע משבר הגז והמצוקה התזרימית שאליה נקלעה חברת החשמל הוצמדה הגמלה בחברה למדד במהלך שהגדיל את החבות הפנסיונית בעוד 2.8 מיליארד שקל. "הפתרון למצבה של חברת החשמל אינו בהכרח העלאת תעריף החשמל. די בפתרון חשבונאי כדי לאיין את טענת הפערים". חברת החשמל מצדה, דורשת כיום מהרשות עוד 4 מיליארד שקל נוספים בגין הפנסיה.
לאחר שהופסקה הגדלת ההפרשות לפנסיה, נדדו העברות הכספים התמוהות בחברת החשמל לכיוון הוצאות התפעול. בדו"חות הכספיים של החברה נרשמו ב-2012 חריגות של 963 מיליון שקל מההוצאות המוכרות לה על ידי רשות החשמל, על אף מספר ההקלות שאושרו לחברה, לאחר משבר הגז, לרבות ויתור על מקדם התייעלות.
מנגד טוענת רשות החשמל, הסיבה העיקרית לכך הייתה ב-2012 גידול משמעותי בעלויות השכר בחברה, שהגיע באותה שנה לכ-600 מיליון שקל.
בגרף נוסף שהציגה הרשות הראה כי על אף העלאת תעריף החשמל במשק בשנים האחרונות, עלו בשנים האחרונות ההוצאות החריגות של החברה על מקדם ההתייעלות שבו חויבה. לכן דורשת רשות החשמל להוריד את תעריפי החשמל במשק, כי הפתרון למצבה הפיננסי של חברת החשמל אינו דורש המשך העלאת תעריפים. די בהחזרת הכספים המגיעים לחברת החשמל בגין משבר הגז (2.4 מיליארד שקל), ריקון חשבון הנאמנות הלא חוקי (1.7 מיליארד שקל), החזרת חובות הרשות הפלסטינית (מיליארד שקל), ויתור המדינה על אג"ח צמיתות שנטלה לטובתה (2.5 מיליארד שקל) והתייעלות (2 מיליארד שקל) - עשויים להגדיל את הונה העצמי של החברה ב-5 מיליארד שקל, ולהפחית את המינוף מ-83% ל-76%. בנוסף אם על אלו יתווספו שינויים חשבונאיים הדרושים ברישום הפנסיוני, הרי שדרגת המינוף תצומצם כבר לכ-70% - בעוד שהמינוף הנורמטיבי שנקבע לחברה הוא 67%. ולכך ניתן להגיע בלי להזדקק כלל למכירת תחנות כוח או לחילופין הגדלת פעילותה העסקית של החברה.
פרק מרכזי במצגת עסק ברפורמה המבנית הנדונה עתה חברת החשמל ובמשק החשמל,(הפרטת חברת החשמל, הקמת הנמלים החדשים, הרפורמה החדשה ברכבת ישראל והרפורמה המתעכבת בתעש, יש לציין שבפרישתו של יו"ר ההסתדרות, שתיווך בין הממשלה לוועדי העובדים, התוכניות הללו העומדו בסימן שאלה). ונאמר בו יותר מרמז לסכנה הטמונה למשק מאישורה, משום שידרש הציבור לממנה באמצעות תעריף החשמל ללא כל תועלת ממשית. תחת זאת, הוסברה החשיבות של פיצול פעילות חברת החשמל למקטעים המתואגדים בנפרד, כפי שקבעה הכנסת ב-2007.
לטענת הרשות, התאגוד בנפרד של מקטעי ייצור החשמל, ההולכה, החלוקה, האספקה והעברת רשת ההולכה לידי יחידת ניהול מערכת חשמל חיצונית . הינם קריטיים ליצירת תחרות. זאת, משום שרק הפרדה תמנע "הורדת שאלטר" על ידי המונופול, תמנע סבסוד צולב בין מקטעים, תאפשר שדרוג השקעות והתמקצעות בכל מקטע בנפרד, תאפשר תחרות על צרכן הקצה ועל השירות שיינתן לו, ובעיקר תיצר שקיפות, תחסוך ברגולציה, תקטין את חשיפת הממשלה לחברה, תפחית את העלויות המפוקחות ואף תסייע ליזמות הפרטית להתמודד עם מגבלת לווה בודד.
לשם המחשה, הזכירה הרשות את התנכלויות עובדי חברת החשמל בשנה החולפת לכל אחד מיצרני החשמל הפרטי. וכיצד עוותו עלויות ההקמה שרושמת חברת החשמל, היות שהיא מהוונת חלק מעלויות השכר של מקטע זה לרכוש קבוע וחלק מכוח האדם במקטע מדווחים דווקא במקטע החלוקה.
"התייעלות איננה רפורמה אלא צעד נדרש בחברות עסקיות שמצדיק עצמו כלכלית והציבור לא אמור לשלם עליה כלל". טוענת בתוקף הרשות. למשל, כהוצאת ניהול מערכת החשמל מידי מונופול החשמל שנעשה בעולם כבאירלנד או באוסטריה, שלוותה בהתייעלות בהיקפי ענק לעומת זו שמתוכננת בחברת החשמל, ולוותה בהוצאות טכניות בלבד, ללא כל מענק לעובדים.
קטגוריה: אקטואליה