כשהאחים וורנר התכוננו להפקת הסרט הָמְדָבֵּר הראשון בשנת 1927, הם הציעו את אחד התפקידים הראשיים לחזן יוסל'ה רוזנבלט שסרב בטענה כי אין זה יאה לבעל תפילה להופיע כשחקן. לבסוף הוא נאות לחבר ולהקליט לפסקול הסרט מספר יצירות, לשם כך נסע להוליווד ואף פגש בעת שהותו שם את צ'רלי צ'פלין. בפגישה, שהתקיימה בביתו של צ'אפלין שבבוורלי הילס, סיפר האחרון לרוזנבלט כי "כל אימת שרוחי נעכרת, אני מאזין לתקליטיך והם משפרים את מצב רוחי".

מלך החזנים

יוסל'ה רוזנבלט נולד באוקראינה ב1882 ומגיל קטן בלט בכשרונו כזמר, מוזיקאי ועם השנים כחזן, מלחין ובעל תפילה מהמפורסמים ומהמוכשרים שידעה המוזיקה הליטורגית היהודית של תקופתו. בעזבונו הותיר למעלה משש מאות יצירות כתובות למילות תפילה ולשירים עממיים ביידיש וכמאה ושמונים הקלטות שמהוות נכס צאן ברזל לחזנות האשכנזית עד ימינו.

"יוסל'ה קשור אישית לכל חזן עלי אדמות. אין לך חזן אחד או רפרטואר של קונצרט שאתה יכול להעביר בלי יצירות של יוסל'ה רוזנבלט. הוא היה מלך החזנים ומלך הנעימה היהודית" מספר ל'צליל מכוון' המוזיקאי מרדכי סובול שינצח בקרוב על התזמורת הפילהרמונית ועל מקהלת החזנים 'יובל' אותה הוא מנהל מוזיקלית, בקונצרט מיוחד שיוקדש לזכר רוזנבלט במלאת שמונים שנה לפטירתו. "בקונצרט יהיו יצירות שתוזמרו על ידִי לראשונה לכבוד הערב לצד קטעים מיוחדים של יוסל'ה שתזמרתי בעבר".

לצד מקהלת 'יובל' ושמונים נגני הפילהרמונית, יעלו אל הבימה בהיכל התרבות שבתל אביב הסולנים - שי אברמסון, חיים אדלר, שלמה גליק, צבי וייס, סיימון כהן ורפאל פרידר. כולם אגב, עברו תחת שרביטו של סובול בעבר במסגרת ההופעות והקונצרטים של 'יובל' שפתחה להם בהמשך דלתות לבמות המכובדות ביותר בארץ ובעולם.

מרדכי סובול תמונת פנים

"את עמותת 'יובל' הקמתי לפני כעשרים ושלוש שנים" אומר סובול, "המטרה המרכזית הייתה לשחזר יצירות שהושמדו בשואה ולהביא אותן אל במות קלאסיות עם הרכבים סימפוניים. בהמשך גם ראינו לנכון להקים לתחייה קטעי תפילה וחזנות נשכחים. אנו מתאמצים לשמר את המוזיקה היהודית הקיימת כמו גם את המוזיקה האבודה דרך התקליטים, הקונצרטים והמופעים השונים שאנו עורכים ומגישים לאזניהם של אלפים רבים".

הישן יתחדש

סובול עצמו החל את דרכו המוזיקלית כבר בגיל ארבע, כשהיה אז אחד מילדי הפלא של תחילת שנות השישים. בהמשך התמקצע אצל הפרופסורים שיינדלר וסאקס ואף שירת כסולן במקהלת הרבנות הצבאית לצד אושיות החזנות דודו פישר, מונה רוזנבלום ואבי אלברכט. אך את עיקר הידע והחכמה המוזיקלית ירש ממורו החזן שלמה רביץ. רביץ היה האוטוריטה הגדולה ביותר בעולם החזנות באותו הזמן וגדולי החזנים היו תלמידיו. הוא האריך ימים, ואף בערוב ימיו בגיל מופלג המשיך לעסוק בהוראת החזנות ובניצוח. רביץ נפטר בגיל מאה ותשע בתל אביב.

"הייתי תלמידו האהוב" משתף סובול, "אני מאמין שהוא ראה בי ממשיך דרכו, בצוואתו הוריש לי את כל הספרייה המוזיקלית שלו. זו ספרייה נדירה עם למעלה מארבעת אלפים יצירות כתובות. שם נמצאים כל האוצרות הגדולים של עולם החזנות הישן שהיום לא ניתן להכירם כלל אלא דרך הקונצרטים של 'יובל' בהם אנו מעלים, משחזרים ומתזמרים את היצירות הללו".

"כיום, כמנצח וכמנהל מוזיקלי נמצאים אצלי במאגר למעלה משבע מאות תזמורים סמפוניים לפרקי חזנות, שהרוב הגדול נכתב על ידי. כתבתי והלחנתי פרק חזנות ליהורם גאון ('פתח לנו שער' ע.ס.) וגם את 'ממעמקים' של חיים משה, שדורג במקום הראשון של מצעד הפזמונים למשך תקופה ארוכה".

סובול מאמין בחיבור ובאחדות של חלקי העם דרך המוזיקה, לכן החליט לשזור אל הקונצרט אייטם אחד משיריו של הזמר הלאומי המנוח, אריק איינשטיין. "צפיתי במה שקרה בכיכר רבין בלוויה של אריק איינשטיין. ראיתי צעירים לצד מבוגרים, דתיים לצד חילונים וחרדים, נשים וגברים מכל גווני העם. וכשהבן שלו אמר קדיש בארמית רהוטה וכל הקהל הגדול ענה "אמן, יהא שמיה רבא" בכזאת התלהבות, אמרתי לעצמי שאולי זה הרגע שאנחנו צריכים להניח את היסודות לגשר שאנחנו כל כך הרבה מדברים עליו". "יאה לו לאריק אינשטיין להצטופף באותם מקומות ובאותה אצטלא של יוסל'ה רוזנבלט שמעבר למלכות הנעימתית והתרבותית של שניהם, הם היו גם צנועים, ענווים ונחבאים אל הכלים. משום כך החלטתי להקדיש פרק אחד מתוך הקונצרט לאריק איינשטיין ולשיריו".

המופע יערך ב 23.12, כ' בטבת. בשעה 20:00, בהיכל התרבות תל-אביב. כרטיסים ניתן להשיג דרך עמותת 'יובל' בטלפון 03-579-9550 במחירים שנעים בין 100 ל- 320 ₪ לכרטיס.

להארות, הערות ושיחות אל תוך הלילה uziel.sabato@gmail.com

קטגוריה:

תגיות: ,