ממשלת נתניהו-לפיד-בנט-לבני מאופיינת בריטואל קבוע, שבו מדי שבוע אחת המפלגות השותפות בממשלה מעלה הצעת חוק המבקשת לכרסם עוד ועוד בעצמאותם של שירותי הדת בישראל. בשבוע שעבר הייתה זו מפלגת "ישראל ביתנו" שהגישה הצעת חוק הקובעת, כי יבוטלו המועצות הדתיות, ושירותי הדת יהפכו לחלק אינטגרלי מהרשויות המקומיות.
אתמול הודיעה שרת המשפטים ציפי לבני, כי בכוונת משרדה להפיץ בימים הקרובים תזכיר של הצעת חוק להקמת בית דין משמעתי לרבני ערים ושכונות, גוף שיבדוק בזכוכית מגדלת את התבטאויותיהם של הרבנים ויבחן את עמידתם בכללי המשמעת שיקבעו. על פי הצעת החוק, לגוף יוקנו סמכויות שיאפשרו לו להעביר רבנים מתפקידם, אם הללו לא הצליחו לשכנע את בית הדין המשמעתי, כי הדברים שהשמיעו עולים בקנה אחד עם הדין המשמעתי. הסמכות להגשת קובלנה בפני בית הדין המשמעתי תהיה בידי שרת המשפטים, שתוכל לעשות זאת בהתייעצות עם השר לשירות דת, ובניגוד למצב כיום שהגוף המשמעתי הממונה על תלונות נגד רבנים מורכב מרבנים ודיינים, הצעת החוק מבקשת לקבוע, שבראש בית הדין המשמעתי יעמוד שופט בית משפט מחוזי.
בהודעה שפרסמה שרת המשפטים, ובה נימקה את הצורך בהצעת החוק, היא בחרה להשתלח ברבנים בישראל, שלטענתה מקבלים שכר מהציבור ועושים שימוש במשרתם כדי להביע "עמדות גזעניות". "רב עיר מקבל שכר מהמדינה. כלומר, אנחנו, משלמי המסים כחוק, משלמים להם את המשכורת. לכן, אבל לא רק בשל כך, לא אתן שיהיו רבנים שיתבטאו בגזענות וידי המדינה יהיו כבולות. כי בדמוקרטיה כולם (!) שווים כלפי החוק והמוסר. אם נבחרי ציבור ועובדי מדינה צריכים לתת דין וחשבון על מעשיהם, אז אין סיבה שיהיו חריגים בנושא הזה. לכן יזמתי חוק חדש, שיקבע במפורש, שרב שיתנהג או יתבטא בצורה שלא הולמת את תפקידו יהיה חשוף לדין משמעתי, ואפילו להדחה. מדינת ישראל לא תיתן תואר רשמי ולא תממן את מי שחותר בדבריו ומעשיו נגד חוקיה וערכיה".
בתנועה למשילות ודמוקרטיה הגיבו אתמול לפרסום תזכיר הצעת החוק. לטענתם, בעוד משרד המשפטים מתקשה לאכוף בעיות משמעת במשרד פנימה, הוא יוזם הצעות חוק שנועדו לאכוף חוקי משמעת על רבני ישראל. "בעוד משרד המשפטים מתקשה לטפל בבעיות משמעת בקרב אנשיו, הוא רץ לטפל בבעיות משמעת של רבנים. בימים אלה מונחת בפני שופטי בג"ץ עתירה הנוגעת לעבירות על החוק שבוצעו, לכאורה, על ידי היועץ המשפטי לממשלה והמשנה ליועמ"ש עו"ד ארז קמיניץ. מעתירתה של התנועה למשילות ודמוקרטיה עולה, כי שרת המשפטים ונציב שירות המדינה התעלמו מפניות שהתקבלו אצלם בעניין, ובמקביל קודם קמיניץ למשנה על ידי היועץ המשפטי לממשלה, כשהלה נמצא בניגוד עניינים וכאשר המידע הרלוונטי הוסתר מחברי ועדת האיתור שוויינשטיין עמד בראשה. יו"ר התנועה יהודה עמרני אומר, כי "נאה דורש ונאה מקיים" אינה המלצה בתחום השירות הציבורי. נכון יהיה מצד משרד המשפטים לבדוק קודם את עבירות המשמעת בקרב עובדיו ואחר כך לטפל בבעיות במקומות אחרים. לגופה של הצעת החוק, תמוה מדוע מציעים במשרד המשפטים לשנות את הרכב ועדת המשמעת הדנה בתלונות נגד רבני ערים, באופן שרבנים לא ידונו רבנים אחרים, בעוד שבנוגע לשופטים ועורכי דין לא מוצע להחיל את הנורמה הזו, ושופטים ימשיכו לברר תלונות על שופטים, וכן עו"ד יבררו תלונות נגד עו"ד".
בשיתוף ובאדיבות: הפלס
קטגוריה: אקטואליה