דוח העוני האלטרנטיבי של ארגון "לתת" המתפרסם בימים אלו שיוצג היום (שני) במסגרת הכנס הארצי של עמותות המזון, מציג תמונה עגומה לאור הגזרות הכלכליות לשנת 2013: העניות אינה נחלת מחפשי התעסוקה והמובטלים, חמישית מהמשפחות הנזקקות לסיוע מעמותות המזון שני(!!) ההורים עובדים, 74% לא עברו הכשרה מקצועית.
באופן כללי המצב הולך ומחמיר, משפחות רבות מעבירות ימים שלמים ללא מזון, הורים נאלצים לשלוח את ילדיהם מבתיהם לפנימייה, בשביל שישנו במקום חם ויהיה להם מזון. קשישים מוותרים על רכישת תרופות שלהם הם נזקקים לצורך בריאותם.
הדו"ח מבוסס על הממצאים הכוללים את נתוני הנתמכים על ידי רוב עמותות חלוקת המזון, מגמות העוני מהשטח, שנאספו מקרב מדגם של 520 נתמכי עמותות, 100 מנהלי עמותות ו-500 בני אדם מהציבור הרחב, במחצית השנייה של השנה.
מהדו״ח עולה כי 69% מהמשפחות הנתמכות סובלות ממצב של אי-ביטחון תזונתי, זאת ביחס לנתון המקביל באוכלוסייה העומד על 7%(!!). 70% מההורים דיווחו כי נאלצו לוותר על מזון ליום שלם, וכן ציינו גם 50% מההורים לגבי ילדיהם. 16% ציינו כי מדובר בתופעה הנשנת לעתים קרובות. גם מחצית מהמשפחות שמסוגלות לאפשר לילדיהם מזון מתבססים בעיקר על פחמימות, ו-37% מהילדים ניזונים מלחם וממרחים כמזון עיקרי. 60% מההורים דיווחו כי בשנה האחרונה נדרשו לצמצם את הרכב הארוחות של ילדיהם בשל המצוקה. סך הוצאה חודשית ממוצעת על מזון עומדת על 2,232 שקל ומהווה 33% מסך ההוצאה של המשפחה, יש חשש רב שעקב הסופה האחרונה, מחירי ירקות ומוצרי בסיס רבים יעלו לתקופה ממושכת ויחמירו את הקושי.
נתון נורא נוסף שעולה בדו"ח: רבע מהקטינים עובדים, לעזור בכלכלת הבית ועשירית גונבים מזון...
קרוב לשליש (29%) מהמשפחות הנתמכות דיווחו כי הגזירות הכלכליות ב-2013 אילצו אותם לצרוך פחות מוצרי מזון בסיסיים. 41% מהן דיווחו כי ההחמרה במצבן היא תוצאה של הגזירות הכלכליות, ובעבר הצליחו להתמודד. בהמשך לכך דיווחו 64% מנתמכי הסיוע כי נאלצים לבחור בין רכישת מוצרי מזון לבין תשלומים על צרכים בסיסיים אחרים. 22% מתוכם נאלצים לבצע ויתורים באופן קבוע, ו-42% מתמודדים עם ויתורים לעתים קרובות.
נתון קשה נוסף העולה מהדו"ח, מלמד שהגזרות פגעו גם במערכת הלימודית של המשפחות 29% מהם דיווחו כי אחד מילדיהם נשר מביה"ס, וכל הורה חמישי נאלץ, כאמור, להוציא לפחות ילד אחד למסגרת פנימייה כתוצאה מהמצב הבוער בבית עקב המצוקה הכלכלית.
עוד העלה הדו"ח כי ישנה עלייה של 21% במספר המשפחות שאין ביכולתן לרכוש ספרים וציוד לבית ספר, שיעור העומד השנה על 75%(!!).
78% דיווחו כי ילדיהם לא השתתפו בפעילויות חברתיות בביה"ס, לעומת 69% ב- 2012 וכי ל- 29% מהילדים אין נגישות לחוגים ושיעורים פרטיים בשל המצוקה הכלכלית.
מבחינת הטיפול בעוני עולה כי 72% מהציבור מאמינים כי הממשלה היא האחראית לחילוץ מעוני ו- 13% סבורים שהגורם האחראי הוא האדם העני עצמו. 41% מהציבור סבור כי הבעיה הדחופה ביותר לטיפול על ידי ממשלת ישראל היא בעיית העוני והפערים החברתיים, ונושא זה חשוב בהרבה מהביטחון בין אם ההתמודדות מול הגרעיני האיראני או האיום הביטחוני מול הרשות הפלסטינית. הם סבורים שהתמודדות היומיומית עם המחיה צריך להיות לנגד עיניהם של הממשלה וראש הממשלה. 72% מציבים בעיה זו במקום הראשון או השני. רוב הציבור סבור כי ראש הממשלה נכשל בטיפול בעוני: 63% סבורים כי הוא כמעט או כלל אינו פועל לטובת פתרון הבעיה, והנו רק "ראש הממשלה לענייני איראן". רק 15% מאמינים כי נתניהו פועל בנושא במידה רבה או רבה מאוד. 45% מציבור הרחב סבורים כי מדיניות הממשלה החדשה תביא להרחבת שיעורי העוני והפערים החברתיים. כרבע (24%) מאמינים שהמצב יישאר כשהיה וחמישית (20%) מאמינים שהמדיניות תיטיב עם העניים. חשוב להדגיש כי 58% מנתמכי הסיוע במזון הגיעו לעמותה דרך הפנייה מעובדים סוציאליים ממחלקת הרווחה של העיריות.
מצבם של הקשישים חמור אף הוא,כפי העולה מהדו"ח, קרוב למחציתם (48%) דיווחו כי מתקשים לרכוש תרופות ושירותים רפואיים על מנת לשמור על בריאותם. כמו כן, 83% מהקשישים דיווחו כי אין באפשרותם לעמוד בתשלומים עבור שירותי סיעוד או עזרה בבית.
מנכ״ל "לתת", ערן וינטרוב, אמר אתמול כי "הציפייה שלנו היא שהתחייבות שר האוצר ושר הרווחה להקצות מאתיים מיליון שקל לטיפול באי-ביטחון תזונתי תיושם באופן מידי ושהכסף יגיע סוף סוף לשטח, על מנת להקל את המצוקה של עשרות אלפי המשפחות שזקוקות לו כל כך. זהו מבחן מנהיגות לשר האוצר מול פקידי האוצר, לשר הרווחה מול המערכת כולה, וליכולתם של השניים ליישם מדיניות".
הוא הוסיף: "אם הנושא יתממש, תהיה זו לא פחות מאבן דרך היסטורית בתפיסת האחריות של ממשלת ישראל, בדרך לגיבוש תכנית לאומית לצמצום העוני. לעומת זאת, ניצחון חוזר של שלטון פקידי האוצר, יחייב אותנו הפעם לצאת למאבק ציבורי על הטיפול בעוני ועל דמותה של החברה הישראלית".
מנגד אנשי הרווחה נשמעים מנותקים, ספונים להם בין מנעמי השלטון, ותגובותיהם מלמדות שאינם האנשים המתאימים שידאגו לאזרחי המדינה
"אתם יכולים לצטט אותי", אומר יוסי סילמן, המנכ"ל החדש של משרד הרווחה. "במדינת ישראל לא מתים מרעב. יש רעבים, יש אולי ילדים רעבים, אבל לא מתים מרעב ,כשמתבקש להגדיר מיהו אדם רעב, הוא משיב כי "נכון שיש משפחות שאוכלות בשר רק פעם בשבוע, אבל אנשים עם בטן נפוחה, כמו במדינות אחרות בעולם, אין פה. ממש לא. למרות זאת, אני לא אומר שהמצב פה מושלם".
וכרגיל מנסים לכפות על הנתונים האמתיים בשטח, המובאים בדו״ח האמור, שהעניות פשתה אך בקרב האנשים העובדים ערב הגזרות, וטוען בראיון שנעשה עימו, שהעניות הינה רק בציבור החרדי ואולי הבדואי, החיים על קיצבאות בלבד..
איך שכחנו, שהפיתרון לכל המצוקות, והגורמים השליליים במאזן, אלו החרדיים, כמה קל... כמה טיפשי וכמה רוע..
תמונה מאתר רופאים למען זכיות אדם
קטגוריה: אקטואליה
תגיות: גזירות כלכליות, יאיר לפיד, עוני