שר ההגנה האמריקני, צ'אק הייגל, הורה אתמול למפקד כוחות ארה"ב באירופה, הגנרל פיליפ רידלב, המשמש גם כמפקד העליון של כח נאט"ו, לקטוע באמצע את ביקורו בוושינגטון ולחזור באופן מידי לאירופה, לאור התגבור המשמעותי של כוחות רוסיה בגבולה עם אוקראינה, המדאיג מאוד את המערב. הצעד, שננקט זמן קצר לאחר תום פגישת שרי החוץ של רוסיה וארה"ב, אותת, כי לא הושגה הסכמה כלשהי בין הצדדים הנצים.
גנרל רידלב ביקר בבירה האמריקנית כדי למסור עדות בפני חברי הקונגרס השבוע, אולם הוחזר לאירופה עוד בטרם הספיק למסור את עדותו למחוקקים. הוראתו של הייגל להחזיר את הגנרל מוושינגטון מוקדם מהמתוכנן "הייתה הדבר הנבון לעשותו, בהתחשב בחוסר השקיפות של כוונות ההנהגה הרוסית באשר לתנועות הצבא שלהם מעבר לגבול", אמר אתמול דובר הפנטגון.

כאמור, זמן קצר קודם לכן הסתיימה בפריז פגישתם של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ומקבילו הרוסי סרגיי לברוב, שדנו באפשרויות לפתרון המשבר החריף באוקראינה בין רוסיה למערב בדרכים דיפלומטיות. שרי החוץ של המעצמות היריבות נפגשו במעונו של השגריר הרוסי בצרפת ודנו בתגובה הרוסית לתכנית האמריקנית לפתרון המשבר, בעוד הצבא הרוסי ממשיך לתגבר את כוחותיו בגבולות אוקראינה. לא נמסרו הצהרות כלשהן בתום הפגישה מאחד הצדדים, כאשר לברוב נקט במחווה כלפי עמיתו האמריקני, ואמר לו את המילים "בהצלחה ולילה טוב" באנגלית, מול מצלמות התקשורת.

זמן קצר לפני הפגישה העניק לברוב ראיון לרשת התקשורת הרוסית "רוסיה 1", בו התייחס בזלזול לסנקציות שהטילו מדינות המערב נגד ארצו בשבועות האחרונים כמחאה על התערבותה באוקראינה. "אני לא רוצה לומר שהסנקציות הן מגוחכות, ושלא הייתי יכול להתעניין בהן פחות מכפי שאני מתעניין. אלו אמירות לא נעימות", אמר לברוב. "אנחנו לא מאושרים מכך, אבל אין תחושות כואבות. אנחנו חיים בזמנים קשים".

שר החוץ הרוסי פירט בראיון גם את תכניתה האלטרנטיבית של מוסקבה לפתרון המשבר, הכוללת את הפיכתה של אוקראינה לפדרציה, שתיתן אוטונומיה במידה רבה בהרבה מכיום למחוזות השונים, בעיקר אלו בדרום ובמזרח, המאוכלסים ברוב של דוברי רוסית. "אנו לא רואים שום דרך אחרת להבטיח את ההתפתחות היציבה של אוקראינה, אלא לחתום על הסכם פדרלי", אמר לברוב. בקייב דחו אתמול את התכנית הרוסית, וטענו כי היא דורשת מהם "כניעה מלאה".

המשבר באוקראינה, הנחשב לחמור ביותר בין רוסיה למעצמות המערב וארה"ב בפרט מאז המלחמה הקרה, החל כאשר מפגינים חמושים, בתמיכת ארה"ב והאיחוד האירופי, השתלטו לפני למעלה מחודש על מבני הממשל והפרלמנט בקייב, והדיחו מהשלטון את הנשיא הפרו-רוסי הנבחר ויקטור ינוקוביץ'. רוסיה, שאיבדה בהפיכה את בת בריתה האזורית החשובה ביותר, פלשה צבאית לחצי האי קרים - אז מחוז פרו-רוסי בדרום אוקראינה - וסיפחה אותו לפדרציה הרוסית.

מאת: א. אדלר, הפלס

בתמונה: קרי במסיבת העיתונאים בפריז אתמול, באדיבות מזכירות המדינה האמריקאית

קטגוריה: