העולם עדיין במתח האם תממש ארה"ב את איומיה כלפי סוריה ותתחיל בביצוע מתקפה על כוחותיו של הנשיא הסורי, בשאר אל אסאד. גורמי ביטחון בישראל אמרו כי ממשלת ישראל תקבל התרעה מבעוד מועד אם וכאשר ארה"ב תחליט לתקוף בסוריה - זאת בתגובה על המתקפה הכימית שגבתה את חייהם של מאות (או אלפי... תלוי את מי שואלים) אזרחים סורים בשבוע שעבר, מזרחית לדמשק.

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הבוקר בפתח ישיבת הממשלה על הנעשה בסוריה ואמר: "אסור שהמצב הזה יימשך. אסור שלמשטרים המסוכנים בעולם יהיה את הנשק המסוכן בעולם ואנו מצפים שהדבר הזה ייפסק". עוד אמר נתניהו: "היד שלנו תמיד נמצאת על הדופק. האצבע שלנו היא אצבע אחראית ובמקרה הצורך גם נמצאת על ההדק. תמיד נדע להגן על אזרחינו ומדינתנו נגד אלה הבאים לפגוע בנו או מנסים לפגוע".

"וושינגטון לא תוכל להבליג על השימוש בנשק כימי מצד משטר אסד, צפויה פעולה של המערב" – העריך הבוקר השר לענייני מודיעין, יובל שטייניץ. בראיון לגלי צה"ל השמיע גם שטינייץ את ההערכה כי במקרה של תקיפה אמריקנית, תינתן לישראל התראה מראש וכי אסאד לא ימהר להגיב בירי לעבר ישראל. "אני לא בטוח שכל תקיפה אמריקאית בסוריה תוביל יעד לתגובה סורית נגד ישראל. אני חושב שהסיכויים לכך הם קטנים יחסית", אמר השר לענייני מודיעין, "בכל מקרה אנחנו צריכים להיות מוכנים גם מבחינה התקפית, ואנחנו צריכים להיות מוכנים גם מבחינה הגנתית".

במהלך סוף השבוע נערכו שיחות תיאום טלפוניות בין גורמי ביטחון בישראל וארה"ב. בין היתר שוחחו ביניהם שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל ומקבילו שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בעניין הסורי . במקביל, גם ראש המטות המשולבים מרטין דמפסי שוחח עם מקבילו הישראלי, הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ, באותו נושא.

שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל אמר היום בבוקר כי נשיא ארה"ב ברק אובמה ביקש "להכין אפשרויות לכלל התרחישים בסוריה". לדברי הייגל, במסיבת עיתונאים במלזיה בה הוא מבקר, ארה"ב ערוכה לבצע כל אפשרות אם הנשיא יבחר להוציאה אל הפועל. הייגל הוסיף כי הפנטגון ערוך ומוכן לבצע אפשרויות צבאיות בסוריה, אך הדגיש כי ממשל אובמה עדיין דן בשאלה האם להשתמש בכוח צבאי בסוריה, בתגובה לדיווחים על שימוש בנשק כימי מצד משטרו של אסד. שר ההגנה האמריקני סירב להרחיב איזו פעילות צבאית תתבצע, מכיוון ש"מדובר בשקילה של גורמים רבים - הערכה מודיעינית של המתקפה בסוריה, עניינים חוקיים ותמיכה בינלאומית לתגובה צבאית".

אך בעוד הקולות בעולם לוחצים לתקיפה אמריקנית, מסקר חדש שפורסם במוצאי שבת עולה כי 60% מהציבור האמריקני מתנגד להתערבות של ארה"ב במלחמת האזרחים בסוריה. לעומת זאת, אחוז התומכים עומד על 9% בלבד. כ- 25% בלבד מבין הנשאלים אמרו כי במקרה ויוכח באופן חד משמעי כי צבאו של נשיא סוריה, בשאר אל אסד, השתמש בנשק כימי, על ארה"ב להתערב. גם במקרה כזה שיעור המתנגדים להתערבות גבוה יחסית והוא עומד על 46%. תוצאות הסקר התומכות בתקיפה נמוכות מסקר דומה שנערך לפני כמה שבועות בו 30% היו בעד תקיפה מה שמוסבר בחשש הציבור האמריקאי בהסתבכות נוספת בזירה הבינלאומית כאשר רק עכשיו ארה"ב החליטה על יציאה מאפגניסטן ועיראק.

עיתון ה"סאנדיי טיימס" הבריטי דיווח הבוקר כי בבריטניה ובארצות הברית כבר החלו להכין "בנק מטרות" לקראת התקיפה האפשרית. לפי הדיווח, בעוד הצי האמריקני מקרב משחתות לחופיה של סוריה על מנת לאפשר תקיפה באמצעות טילי שיוט, צוותים בריטים ואמריקנים פועלים לאיסוף מטרות לתקיפה מהאוויר. לפי דיווחים מלשכתו של קמרון, ראש ממשלת בריטניה, התקיפה הכימית בשבוע שעבר וסירובו של אסאד לאפשר לפקחי האו"ם להגיע למוקדי התקיפה, "מכריחים" את אובמה וקמרון לשקול "את כלל אפשרויות הפעולה בסוריה".

נראה כי גם בסוריה החלו להבין כי הפעם לא מדובר באיומי סרק ומי שנשלח לגשש את דרכה של סוריה מחוץ לאיום היה החוץ האיראני מוחמד זאבד זריף שצוטט בכלי התקשורת כשאמר "אנו בקשר רציף עם הממשל בדמשק והם מבטיחים שהם לא עשו שימוש בנשק אל אנושי שכזה, הם מוכנים לשיתוף פעולה מלא עם פקחי האו"ם כדי לחקור את האזור שנפגע".
על פי הדיווחים זריף אמר את הדברים באוזני שר החוץ האיטלקי בנינו, כנראה מתוך תקווה שארה"ב והמערב ישקלו את התקיפה מחדש. אין אישור מפורש מהצד הסורי לדבריו של זריף וייתכן שאולי כבר מאוחר מידי בשל המידע שכבר נמצא בידי ארה"ב שיכול לאמת התקפה כזו.

קטגוריה:

תגיות: , , , , , ,