בית המשפט התורכי גזר היום (שני) עונשי מאסר כבדים על מאות נאשמים, שהורשעו במזימה להדיח את ראש הממשלה רג'פ טייפ ארדואן, ולהשתלט על טורקיה בהפיכה צבאית. 275 קצינים בכירים, עיתונאים, סופרים, עורכי דין וכמה חברי אופוזיציה נידונו למאסר. רק 21 מהנאשמים זוכו. מאות מפגינים התפרעו מחוץ לבית המשפט המיוחד שהוקם בבית הכלא סיליברי שממערב לאיסטנבול, ופוזרו בגז מדמיע.
הפרשה, המכונה "תיק ארגנקון", החלה ב-2007. המעורבים בה הואשמו בחברות במחתרת טרור בשם זה, שפעלה כדי להדיח את "מפלגת הצדק והפיתוח" האסלאמית של ארדואן. לדברי התביעה, "מחתרת החילונית" הייתה מעורבת בפעולות חבלה ובמעשי הריגה לא-חוקיים, במטרה לבצע הפיכה צבאית.
הרשויות בטורקיה דיווחו בשעתו על חשיפת מצבור של 27 רימוני יד בדירה באיסטנבול, ובמסגרת החקירה נעצרו כמה מהדמויות הבכירות ביותר במדינה, בהן הרמטכ"ל לשעבר אילקר בסבוג, ובכירים במפלגות האופוזיציה.
הגנרל בסבוג, שהיה מפקד הצבא בשנים 2010-2008, נידון למאסר עולם. הוא דחה את כל ההאשמות נגדו, ולמעשה פירוט העבירות שבהן הוא מואשם מעולם לא נחשף לגמרי.
שני הנאשמים המרכזיים בפרשה היו הגנרל ולי קוצ'וק והעיתונאי טונצ'אי אוזקאן. גם שניהם נידונו למאסר עולם, בטענה שעמדו בראש המחתרת, שפעלה בסגנון של ארגון טרור. בכירים נוספים שנגזרו עליהם עונשים כבדים הם מפקד משמר הגבול לשעבר, חסן איסיז, נידון למאסר עולם, ומפקד המשטרה לשעבר עדיל סצ'ן נידון ל-14 שנות מאסר. מנהיג מפלגת הפועלים הקומוניסטית, דואו פרינצ'ק, נידון ל-117 שנות מאסר, הסופר ארגון פויראז הורשע בהסתה עבור מארגני ההפיכה. הוא נידון ל-29 שנות מאסר. הסופר גולייר קומורג'ו נידון לשבע שנים בבית הסוהר.
מאז עלייתו לשלטון של ראש הממשלה ארדואן ב-2002, נעצרו ונכלאו מאות אנשי צבא ומשטרה וכן מאות עיתונאים, בהם קצינים מכהנים וקצינים בדימוס חלקם נעלמו. בקיץ 2011 נערך גל מעצרים של עשרות קצינים בכל זרועות היבשה, ומאז נמשכו חקירות של אנשי צבא בכירים שהואשמו בניסיון להפיכה צבאית. ביולי 2011 התפטרו הרמטכ"ל ומפקדי חילות היבשה, הים והאוויר, בשל סירובו של ארדואן לקדם את מינויים של המעורבים בחקירת החתירה תחת ממשלתו.
גזרי הדין הכבדים נועדו על פי דברי הפרשנים לאותת לצבא - שראה את עצמו מעל החוק - כי ארדואן הוא השליט המוחלט של טורקיה. ואולם, פרשנים בטורקיה טוענים כי מדובר גם בפעילות ממושכת שהממשלה מנהלת במשך שנים כדי להרתיע את האופוזיציה האזרחית החילונית.
לא ברור אם הנאשמים אכן היו מעורבים בעבירות הכבדות המיוחסות להן או שמדובר בעלילה גרידא. ארגונים לזכויות אדם הביעו חשש מהתארכות המשפט וממעצרם הממושך של חלק מהנאשמים, שלא אפשר להם להתגונן כראוי.
כאמור, תומכיהם של הנאשמים הפגינו במהלך היום מול בית המשפט הסגור והממוגן בנו נגזר גזר הדין וצפוי שהם יערערו על העונשים הכבדים שהושתו עליהם.
קטגוריה: אקטואליה